torstai 21. toukokuuta 2015

Melankoliaa ja leipää

Olen haaveillut Kitchen Aid-yleiskoneesta jo jonkin aikaa. En sitä itse ole kuitenkaan raatsinut ostaa, mutta nyt se kaunistaa keittiötämme. Sain sen nimittäin äitienpäivälahjaksi.



Hetihän konetta piti päästä kokeilemaan ja tein viikonloppuna maailman parasta kasvisruokaa Parmigiana di Melanzanea (ohje tulossa!), kotoisammin Melankoliaa ja sille kaveriksi focacciaa.

Focaccia on italialainen peltileipä ja helppo valmistaa. Valmistus kuitenkin ottaa oman aikansa, koska taikina pitää kohottaa kahdesti. Lopputulos on kuitenkin odotuksen arvoinen.



Focaccia

3 1/2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
1 1/2 tl suolaa
1 rkl hunajaa

päälle: 1/2 dl oliiviöljyä, 2 valkosipulin kynttä, rosmariinia ja sormi- tai merisuolaa (valintasi mukaan voit laittaa myös oliiveja, kirsikkatomaatteja...)

1. Laita kaikki ainekset yleiskoneeseen ja vaivaa viitisen minuuttia. Käsin samalla kaavalla, öljy kannattaa tosin lisätä viimeisenä. Huomaa, että ohjeeseen kannattaa käyttää nimenomaan oliiviöljyä, koska se varmistaa focaccian tyypillisin maun.
2. Vuoraa isohko vuoka tai pelti leivinpaperilla ja sivele se vielä öljyllä. Kumoa taikina astiaan ja tasoita pinta. Anna nousta puoli tuntia.
3. Kohoamisaikana valmista päälle tuleva mausteöljy. Murskaa valkosipulin kynnet ja sekoita ne ja rosmariini öljyyn.
4. Töki sormella koloja leipään ja sivele se öljyllä. Jos haluat, voit lisätä nyt oliivit, kirsikkatomaatit tai muut täytteet leivän päälle. Ripottele päälle sormisuolaa (tai rouhi merisuolaa pintaan). Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja nostata leipää toiset 30 minuuttia.
5. Paista 250 asteessa 12-15 minuuttia.


1 kommentti:

  1. Olen Kichen Aid -kateellinen! En tosin ole kovin hyvä leipomaan, mutta koneen voisin ottaa keittiön tasoa koristamaan :D Ehkä sitä ihaillessa oppisi sen leipomisen jalon taidonkin..

    VastaaPoista