tiistai 31. maaliskuuta 2015

Tuli melko hyvä kakku





Tein viikonloppuna mielestäni hyvin pääsiäissävytteistä kakkua. Ainakin reseptin perusteella se kuulosti siltä. Maku ei kuitenkaan ollut ihan sellainen kuin odotin. Mantelikakku oli mukaelma Ellen Svinhufvudin kakusta, mutta siinä ei käytetty makuaineena kahvia, vaan appelsiinimehua ja raastettua appelsiininkuorta. Laitoin mehua enemmän kuin ohjeessa ja silti appelsiininmaku jäi kreemissä vienoksi. Lisäsin vielä kerrosten välille sitruunatahnaa (lemon curd), mutta siltikin sitruksen maku oli hyvin hienovarainen.

Pojille kakku kuitenkin maistui (viittaan tässä Mattiin, Matin kaveriin ja mahassa olevaan poikaan, se tuli kakusta hurjaksi). En ehkä suosittele tätä appelsiiniversiota täysin varauksetta. Mutta ehkä tuolla perinteisellä kahvilla voisi joskus kokeilla uudemman kerran.


Ellen Svinhufvud-kakku appelsiinilla (12-14 palaa)

Pohja
5 munanvalkuaista
3 dl tomusokeria
150 g mantelijauhetta
1 rkl maissi- tai perunajauhoa

Appelsiinikreemi
2 dl kuohukermaa
1 dl ruokokidesokeria
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
300 g voita
1/2 dl tomusokeria
75 g mantelijauhetta

Väliin
1 prk sitruunatahnaa (lemon curd)

Pinnalle
1 pss matelilastuja

1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeria ja vatkaa vaahto kovaksi ja kiiltäväksi. Lisää joukkoon manteli- ja maissi- tai perunajauho siivilän läpi.
2. Voitele leivinpaperi voilla, että saat pohjan varmasti paiston jälkeen irti. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperille ja paista 125 asteessa tunti. Anna pohjan jäähtyä uunista tullessa.
3. Valmista pohjan uunissa ollessa kreemi. Kuumenna kerma ja ruokokidesokeri kattilassa kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon appelsiinin raastettu kuori ja mehu. Anna seoksen jäähtyä. (Tässä kohden Ellen Svinhufvud-kakussa käytetään 1,5 dl kermaa ja 1,5 dl kahvia)
4. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja lisää vähitellen jäähtynyt kerma-appelsiiniseos. Vatkaa joukkoon vielä tomusokeri ja mantelijauhe. Jätä kreemi huoneenlämpöön kunnes kakkupohja on jäähtynyt, että se pysyy notkeana.
5. Kokoa kakku leikkaamalla marenkilevy neljään osaan. Levitä kerroksiin ohuelti sitruunatahnaa (ei tarvitse käyttää koko purkkia) ja päälle kreemiä. Kerrosten väliin kreemiä kuluu noin puolet ja kakun päälle jää puolet. Kuorruta kakku kauttaaltaan kreemillä. Paahda pussillinen mantelilastuja ja ripottele kakun päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia.







1 kommentti: