perjantai 6. maaliskuuta 2015

Italialaiset korput

Olen todennut valon lisääntymisen myötä, että iltapäiväväsymykseni on kasvanut suunnattomasti. Olen pari viikkoa yrittänyt päntätä päähäni länsimaisen filosofian historiaa ja nukahtanut joka ikinen iltapäivä tenttikirja kädessä sohvalle. Kyllä, myös istualtaan.

Totesin, että tilanne vaatii tehostettua toimintaa. Tehostettuna toimintana tarkoitan kahvia. En sitä suuria määriä pysty juomaan pahoinvoinnin vuoksi, mutta pieni tujaus on silloin tällöin paikallaan piristyttämään. Olenkin alkanut iltapäivisin keittää itselleni espresson. Myös vauva virkistyy siitä. Kahdesta kupista koko illaksi ja seuraavaksi yöksi, kokeiltu on. 

Mielestäni espresso vaatii rinnalleen pienen herkun. Olen ollut tosi tiukkana niistä, mutta nyt asian suhteen voi jo hiukan höllätä, joten tenttiin lukiessa ja espressoa juodessa olen sallinut itselleni pari suklaapalaa tai cantuccini-keksiä. 

Cantuccini-keksit ovat mantelinmakuisia italialaisia korppuja. Eivät kovin makeita, mutta mausteisia kylläkin. Niitä on helppo tehdä itse ja ne säilyvät ikuisuuden. Ja ne ovat täydellisiä epressokupin seuralaisia. 


Cantuccinit

5 dl vehnäjauhoja (osa voi olla täysjyvää)
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1,5 tl leivinjauhetta
200 g kokonaisia, kuorittuja manteleita
2 tl vaniljasokeria tai 1 tl jauhettua vaniljatankoa
2 tl kanelia
1 appelsiinin tai sitruunan raastettu kuori
3 kananmunaa
1/2 appelsiinin mehu tai 1 sitruunan mehu
1 rkl karvasmanteliaromia

1. Sekoita kuivat aineet ja mausteet yhteen. 
2. Sekoita kananmunien rakenne toisessa kulhossa rikki ja lisää kuiva-aine-mauste-seokseen. 
3. Sekoita appelsiinin tai sitruunan mehu ja karvasmanteliaromi yhteen ja kippaa taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi käsin.
4. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile joka osasta pitkä, matala pötkylä. Paista 200 asteessa 2025 minuuttia. 
5. Ota pelti uunista ja leikkaa terävällä veitsellä pötkylästä vinoja viipaleita. Jokaisesta pötkylästä tulee noin 15 viipaletta. Kippaa viipaleet lappeelleen pellille. 
6. Paahda viipaleita vielä 5-10 minuuttia uunissa, jotta ne kuivahtavat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti