maanantai 16. maaliskuuta 2015

Höyrytetyt sämpylät Gaijinin tapaan

Viikonloppuna päätin kokeilla Gaijinin pehmeitä sämpylöitä. Olin varautunut etsimään reseptiä englanniksikin, mutta "höyrytetyt sämpylät" löytyi myös suomeksi.


Höyrytetyt sämpylät

3 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
ripaus sokeria & suolaa
4 rkl seesaminsiemenöljyä
4 dl vehnäjauhoja
3 dl riisijauhoja (gluteeniton)
päälle seesaminsiemeniä ja suolahiutaleita


1. Sekoita veteen kuivahiiva, sokeria, suola ja seesaminsiemenöljy.
2. Lisää jauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisa. Riisijauhoja löytyi Ilmajoeltakin, joten veikkaan niiden olevan kaupassa perustavaraa, suuntaa gluteenittomien tuotteiden hyllylle.
3. Anna taikinan kohota puolisen tuntia ja pyöritä sitten niistä laakeat pullat, joiden päälle ripottelet seesaminsiemeniä ja suolahiutaleita.
4. Leikkaa jokaisen sämpylän alle pieni pala leivinpaperia, ettei se jää kiinni höyrystimeen.
5. Jos sinulla on jokin höyrystinasia valmiina, käytä sitä. Minä laitoin kattilaan litran verran vettä ja sämpylät laakeaan siivilään, jonka laitoin kattilan ylle. Siivilän päälle laitoin vielä kannen. Anna höyrystyä 15 minuuttia. Siivilän käyttö onnistui hyvin, mutta huono puoli oli se, että siihen ei kovin montaa sämpylää kerrallaan mahtunut.




Sämpylät täytin porsaan sisäfileellä, jonka paahdoin ensin uunissa ja paistoin sitten yakitori-kastikkeen kanssa pannulla (ohje täällä), majoneesilla, jossa oli seassa seesaminsiemeniä ja silputtua chiliä, ja pikkelöidyillä kurkuilla. Siivutin yhden pienen kurkun juustohöylällä pakastusrasiaan, lorautin sekaan riisiviinietikkaa, sokeria, suolaa, pieneksi hakatun chilin ja seesaminsiemeniä. Sitten kansi kiinni ja ravistus. Kurkut saivat marinoitua muun ruuan teon aikana. Sämpylöistä tuli superhyviä ja teen niitä varmasti uudestaan. Alan jopa harkita sellaisen kiinalaisen, puisen höyrytyskorin ostoa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti