sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Lähi-idän makuja

Tämä ruoka sai innoituksensa Jamie Oliverin kokkausohjelmasta (älkää kysykö mistä niistä, en muista). Hän vieraili jemeniläisessä yhteisössä, jossa paistettiin lahouh-lettuja, joita tarjottiin erilaisten lisäkkeiden kera. Jemenillä on maan nimenä sydämessäni oma sijansa (pienenä en uskonut todeksi, että maan nimi voi olla Jemen), joten lahouh-lettujen ohje oli googlattava.

Lahouh-lettujen on tarkoitus olla pehmeitä toiselta ja rapeita toiselta puolelta. Pehmeällä puolella on monta koloa, johon kastikkeet tarttuvat mukavasti. Parhaimmassa tapauksessa letut kannattaa paistaa syömisen mukaan, jotta ne säilyvät rapsakkana toiselta puolelta. Voit siis tehdä niin, että paistat pari lettua kerrallaan, syöt, nouset pöydästä ja paistat uudet letut. Poliittisesti epäkorrektina kokkina veikkaan, että Jemenissä naiset paistavat lettuja sitä mukaan mitä miehet niitä pöydässä syövät.

ps. lahouh-letut sopivat loistavasti tavallisiksi letuiksi henkilöille, jotka eivät voi syödä munia tai maitoa, mausta taikina tällöin myös sokerilla.



Lahouh-letut

6 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
öljyä paistamiseen

1. Kaada hiukan yli käden lämpöinen (42 astetta) vesi kulhoon. Vatkaa mukaan jauhot, kuivahiiva ja suola.
2. Anna taikinan tekeytyä liinan alla puolesta tunnista tuntiin.
3. Varaa paistamiseen kasari, johon saa kannen päälle.
4. Laita keskilämpöiselle pannulle hiukan öljyä ja taikinaa (jos se on liian paksua, laita joukkoon lisää vettä, koostumuksen tulisi vastata tavallista lettutaikinaa).
5. Paista lettu toiselta puolelta vaaleanruskeaksi niin, että päällipuoli ehtii jähmettyä. Laita sitten kansi päälle.
6. Paista lettua vielä hetki kansi kasarin päällä. Huomasin, että lettu on valmis, kun kannen pienet vesitipat tippuvat pannulle ja alkavat sihistä. Odota siis sihinää ja ota lettu pois pannulta.
7. Valitettavasti lettujen rapsakkuus häviää, kun ne pinoaa. Jos kuitenkin päätät muodostaa pinon, kuten minä tein, tee epävakaa pino niin, että joka letulle jää mahdollisimman paljon ilmatilaa (=rapsakkuus säilyy).


Mausteinen pata

1 kesäkurpitsa tai munakoiso
2 pientä tai 1 iso punainen paprika
500 g naudan palapaistia tai suikalelihaa tai muuta "huonompaa" osaa
1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk kikherneitä
7 valkosipulin kynttä
1 1/2 tl juustokuminaa
1-2 tl chiliä
1/2 tl kanelia
1 tl suolaa

1. Leikkaa kesäkurpitsa tai munakoiso isoiksi lanteiksi ja halkaise paprikat puoliksi. Öljyä kesäkurpitsojen tai munakoison pinta. Paahda 250 asteisessa uunissa 20-30 min, kunnes paprikan kuori mustuu ja muut kasvikset saavat väriä. Tee sillä aikaa muut valmistelut.
2. Paista naudan lihan pinnat kiinni kuumalla pannulla.
3. Kaada kirsikkatomaatit, tomaattimurska ja huuhdellut kikhernet uunin kestävään kannelliseen pataan. Lisää naudan liha perästä.
4. Mausta pilkotuilla valkosipulin kynsillä ja muilla mausteilla.
5. Kuori paahtuneet paprikat ja leikkaa siivuiksi. Lisää ne ja kesäkurpitsa tai munakoiso pataan.
6. Anna padan hautua 125 asteisessa uunissa 3-4 h.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti