perjantai 28. marraskuuta 2014

Kelvollinen kasvislasagne

No nyt tupsahtaa ohje, jonka tekemiseen menee yli puoli tuntia. Reilusti yli. Sanotaanko, että valmistukseen kannattaa varata kahdesta kolmeen tuntia. Ei siis mitään arkiruokaa, paitsi jos sen tekemisen jakaa kahdelle illalle, kuten minä tein.

Alkuperäisessä reseptissä tämän luvattiin olevan Maailman paras kasvilasagne, Hesarissa nimi oli lientynyt Syksyn parhaaksi kasvislasagneksi ja minusta se on Paras kasvislasagne, jota olen tähän mennessä syönyt, mutta uskon tilanteen muuttuvan. 

Vinkit: älä ohita kasvisten paahtamisvaihetta, suurin osa mausta tulee siitä. Vaikka luulisi ricotan olevan pakollinen osuus, ei se ole. Älä siis tee kuin minä ja tee omaa ricottaasi (kts. ps.) kun maalaiskunnan kaupastasi ei löydy sitä. Korvaa ricotta mascarponella tai ihan vaan valkokastikkeella. Kasvikset voi paahtaa edellisenä päivänä valmiiksi muun ruuanlaiton ohella.



2 paprikaa
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
200 g (rasia) herkkusieniä
suolaa ja oliiviöljyä

1 tlk tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä
sipuli
oreganoa
suolaa ja pippuria

250 g ricottajuustoa
ruukku basilikaa
1 sitruunan raastettu kuori (jos haluaa enemmän sitruunan makua, myös mehu)
2 pkt mozzarella-juustoa
125 g parmesania

lasagnelevyjä

1. Valmista paahdetut kasvikset. Pilko paprikat neljään osaan. Pilko munakoisot ja kesäkurpitsat lanteiksi. Paahda paprikat omalla pellillään ja munakoisot ja kesäkurpitsat omalla 250 asteisessa uunissa niin, että paprikan kuoret mustuvat ja muut kasvikset saavat väriä. Poista paprikan kuoret ja leikkaa paprikat ohuiksi suikaleiksi, kun ne ovat jäähtyneet.
2. Pilko herkkusienet ja paista ne kuivalla pannulla kullanruskeiksi. Sekoita kaikki kasvikset yhteen ja mausta suolalla ja oliiviöljyllä.
3. Valmista tomaattikastike. Pilko valkosipulit ja sipuli pieneksi. Kuullota pannulla ja lisää tomaattimurska ja hiukan vettä purkin pohjien mukana. Mausta oreganolla, suolalla ja pippurilla. Anna hautua sen aikaa, kun valmistelet loput lasganeaineet.
4. Raasta parmesan. Kumoa ricotta kulhoon ja riivi sen joukkoon basilika ja raastettu sitruunan kuori (ja mehu). Mozzarellan voi repiä pieniksi paloiksi.
5. Kokoa lasagne aloittamalla tomaattikastikkeesta, lisää kasvikset sen päälle ja lopuksi ripottele ricottaseosta, mozzarellaa ja parmesania kasvisten ja kastikkeen päälle. Sen jälkeen tulee lasagnelevykerros. Kokoa niin, että viimeiseksi jää juustokerros.
6. Paista 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.


ps. ricotta-juusto: 4 l punaista maitoa, 1/2 l piimää: kuumenna maito juuri ja juuri kiehuvaksi ja lisää piimä. Juusto alkaa pian juoksettua (eli muuttua kokkareiseksi) ja voit hämmennellä sitä varovasti. N. 15 minuutin kuluttua juustomassa on valmis ja nesteen voi kaataa pois. Nosta juusto harsolla vuorattuun siivilään valumaan. Anna olla jääkaapissa vuorokauden verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti