perjantai 10. lokakuuta 2014

Ranskalainen aamiaisleipä

Mielestäni ihan mikä tahansa, joka saa etuliitteeksi ranskalainen on kokeilemisen arvoista. Jotenkin liitän adjektiiviin merkityksen "hiukan hienostuneempi kuin muut, mutta vaivattomalla tavalla". Maksapihvit, hyi. Ranskalaiset maksapihvit, saattaisin maistaakin. Kun siis näin tämän ohjeen, oli sitä pakko leipoa.

En tiedä, mikä tekee leivästä ranskalaisen ja miksi tätä kutsutaan leiväksi, enkä myöskään keksi syytä, miksi tätä pitäisi syödä aamiaisella. Kuivatut hedelmät ja pistaasi vievät mieleni ennemmin Marokkoon, koostumus ei ole leipäinen, vaan jotakin teeleivän ja kakun välimaastosta ja leipä sopii mielestäni hyvin viikonloppulounaaksi (niin minä sitä söin) tai illalla naposteltavaksi juustojen ja hillon kanssa. Comme ci comme ça, hyvää tämä on.

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
80 g (=2 dl) murskattuja pistaasipähkinöitä
100 g kuivattuja, silputtuja aprikooseja
4 munaa
3/4 dl maustamatonta jogurttia
1 dl maitoa
1,5 dl oliiviöljyä
150 g pehmeää vuohenjuustoa

1. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, murskatut pistaasit ja silputut aprikoosit yhteen. Voit käyttää pistaasien tilalla muitakin pähkinöitä ja vaihtaa aprikoosin haluamaasi kuivattuun hedelmään tai marjaan.
2. Vatkaa toisessa kulhossa munat vaahdoksi ja lisää ohuena norona jogurtti, sitten maito ja sitten oliiviöljy. Sekoita viimeiseksi joukkoon pehmeä vuohenjuusto.
3. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja kääntele ainekset sekaisin. Älä vatkaa liikaa, ettei leivän rakenteesta tule liian tiivistä.
4. Kumoa taikina leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan ja paista 180 asteessa n. 40 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti