torstai 17. heinäkuuta 2014

Mökkiterveiset ja Viipurilainen kotileipomo

Teimme pikkuloman mökille (isompi loma Kuusamoon on varattuna jo, jee!), jossa lähinnä söimme ja saunoimme. Niiden ohella kävimme vähän kalassa ja saimme muutaman ahvenen. Syömiseen liittyy myös reissu Viipurilaiseen kotileipomoon, joka sijaitsee juuri ennen Vääksyn keskustaa, golfkenttää vastapäätä Helsingistä päin tultaessa. Joten kaikki 24-tietä ajavat, poiketkaa!

Viipurilainen kotileipomo on Matin opiskelukaverin Teppo Ylä-Hemmilän (kuvassa vasemmalla äitin, iskän ja Matin kanssa) perheen yritys ja kuuleman mukaan sen alkuperä on Viipurissa, josta leipomo on siirtynyt Lahteen ja tänä vuonna Vääksyyn uusiin tiloihin. Leipomossa myydään älyttömän hyvää ruisleipää, muita leipiä ja herkkuja. Konditoriatuotteet ovat uusvanha aluevaltaus ja onnistunut sellainen. Maistoimme sitruunatorttua, mansikkakakkua ja raparperipiirakkaa, jotka kaikki olivat ihania. Myös jälkkäriä varten napatut marengit maistuivat, samoin voisilmäpullat seuraavana aamuna. Ja täytyy sanoa, että hinnat eivät olleet ollenkaan päätä huimaavia.

Pääsimme myös Tepon esittelemänä tutustumaan leivontatiloihin, jossa valtavan suuret uunit, jotka hoitavat talvella myös lämmityksen virkaa, paistavat leipiä Lahden alueelle ja pääkaupunkiseudulle.Voit tsekata tästä löytyykö lähikauppasi valikoimasta hyvää ruisleipää. Kaikki tehdään leipomossa lähes käsityönä, sen verran pieni se kuitenkin on. Näin kondiittori-leipurin erottelemassa käsin valkuaisia ja keltuaisia.

Leipomo satsaa kotimaisiin tuotteisiin leivissä ja muissa leipomuksissa. Lähinnä ne raaka-aineet, joita Suomessa ei kasva, ovat ulkomaisia. Rukiin voi jäljittää pellolle saakka. Myymälässä on myös Lahden alueen muiden pientuottajien tuotteita, esimerkiksi lihaa ja mehuja. Tiistaisin ja perjantaisin leipomon edessä on kalakauppias.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti