lauantai 26. huhtikuuta 2014

Rullaati rullaati

P toivoi minulta tätä postausta, joten täältä pesee. Näitä voi laittaa vaikkapa vappuherkuksi (katso otsikko) tai kesän lämpimän päivän helpoksi ateriaksi. Me teimme näitä tällä viikolla iltaruuaksi. Kyse on kesärullista. Usein puhutaan myös vietnamilaisista kesärullista, mutta koska en lupaa makumaailmaa kovin autentiseksi, jätän maan väliin. Maanosan voi kuitenkin mainita, se on Aasia.

Rulliin voi sulkea sisään oikeastaan melkein mitä vaan. Aasialaisia makuja haen itse korianterista, chilistä ja maapähkinästä. Lime ja kalakastike kävisivät maustamaan näitä rullia myös varsin hyvin. Lisäksi rullissa pitää olla jotain rapsakkaa vihannesta, lasinuudeleita sitomassa täytettä ja mielellään jotakin proteiinipitoista. Ja dippi!


Aasialaiset kesärullat

romaine-salaatti hienoksi hakattuna
ruukullinen korianteria silputtuna
2 avokadoa (ota pikkulusikalla pieniä paloja)
2 dl kuivattua sipulia
pieni retiisipussi siivutettuna paperinohuiksi lastuiksi
2 dl suolapähkinöitä
1 pussi lasinuudeleita keitettynä
12 kpl riisipaperiarkkeja

Proteiinilisäksi laitoin pienen porsaan sisäfileen, jonka siivutin kypsänä paloiksi. Possuun päälle hieroin tahnan, jossa oli 3 rkl ruokokidesokeria, 1 tl suolaa, liraus soijaa, puolikas chilipalko siemenineen, 2 valkosipulin kynttä murskattuna ja loraus öljyä. Sisäfilee oli uunissa 200 asteessa n. 25 min (käytin sisälämpömittaria, jotta possu tulisi 80 asteiseksi).

1. Liota riisipaperiarkkia lämpimässä vedessä (varaa riittävän iso astia, jotta arkki mahtuu sinne), kunnes arkki on täysin lötkö. Kun nostat arkin vedestä, laita toinen jo likoamaan.

2. Yritä saada arkki mahdollisimman vähin vaurioin työalustalle. Jos arkki rikkoontuu, ei hätää, periaatteessa valmiin rullan päälle voi laittaa toisenkin arkin koostumuksen oleellisesti muuttumatta.

3. Kokoa riisipaperin päälle maltillisesti täytteitä (kuvasarjassa alhaalla on täytteitä vähän liikaa) ja rullaa kiinni samaan tapaan kuin tortillalettu. Täytteet pitää esivalmistella niin, että voit vain viskoa ne sisään, koska riisipaperi ei oikein tykkää seisomisesta.

4. Rullaile kaikki rullat valmiiksi. Kannattaa muuten varata keittiöpyyhe olkapäälle roikkumaan, jotta rullien välillä voit pyyhkäistä kädet siihen. Rullat voi paistaa tai höyryttää, mutta minä en ole moiseen ryhtynyt. Rullien kaveriksi kannattaa tehdä dippi. Itse olen kokeillut muutamaa versiota, joista paras on ollut seuraavaa: 3 rkl suolatonta maapähkinävoita ja sopivasti makeaa chilikastiketta sekoitetaan keskenään ja soosi on valmis. Myös olen testannut teriyaki-kastiketta ja seesaminsiemeniä sekoitettuna, soijaa ja seesaminsiemeniä ja pelkkää makeaa chilikastiketta. Jos proteiinilisäksi valitsee katkaravut tai kalan, voisin kuvitella wasabi-pohjaisen kastikkeen olevan melko toimiva.





3 kommenttia:

  1. Näyttää tosi maukkaalta!
    Noita pitää kyllä kokeilla. Jossain ohjeessa oli että ituja rouskuvaksi osaksi. Järvikylällä taitaa olla joku thaibasilika yrtti, se voisi sopia kanssa tonne sisään.
    P

    VastaaPoista
  2. P - thai basilikaa kannattaa ehdottomasti laittaa! Testattu :)

    I

    VastaaPoista