sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Mitalikahvit?

Nyt on toukokuun loppupuoli ja meillä pakastin on uhkaavan täynnä marjoja. Minulla on tapana kitsastella niiden kanssa heti sadonkorjuun jälkeen. Viime kesänä sain Matin äidiltä lakkoja 7 l ja koska lakat ovat mielestäni hienoja marjoja, säästelin niitä erikoistilanteisiin.

Ilmeisesti meillä ei kovin suuria erikoistilanteita ole, koska lakkamäärä näyttää tällä hetkellä 6 l. Tänään päätin, että sunnuntai on tarpeeksi erikoinen tilanne ja tein yhtä lempparikakkuani. Totesin myös, että saatamme päästä juomaan mitalikahvit, jos illan pelissä käy hyvin. Monta syytä syödä kakkua!

Vääräoppinen Brita-kakku

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Laitetaan uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja lisätään keltuaiset. Jauho ja leivinjauhe sekoitellaan erillisessä astiassa yhteen. Voi-sokeri-keltuaisseokseen humpsautellaan vuoroin jauhoseosta, vuoroin maitoa. Voidellaan ja korppujauhotetaan mieleinen vuoka. Pohjaa paistetaan n. 10 minuuttia uunissa.

Marenki:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kovuuden tietää siitä kun kulhon kääntää nurin ja valkuaiset jäävät kulhoon. Ei kannata kokeilla liian aikaisin.
Kun vaahto on kovaa, lisätään sokeria puoli desiä kerrallaan ja vatkataan vimmatusti niin, että sokeri sulaa joukkoon. Viimeinen puoli desiä on kamalin osuus, siksipä jätin vatkaamisen puolitiehen.

Marenki sivellään puoliksi paistuneen pohjan päälle ja nakataan kakku uuniin vielä vartiksi.

Vääräoppisuus tulee tässä: pohja tulisi puolittaa ja kasata kuin täytekakku. Se on kuitenkin hauras ja mielestäni vaikea saada ehjänä paikoilleen. Tästä syystä kokosin kaiken pohjan päälle.

Päälle laitoin:
2 dl kermaa vatkattuna vaahdoksi (vähän sokeria mukana)
100 g mantelilastuja paahdettuna pannulla

Nämä vatkasin kattilassa sekaisin ja hämmentelin kunnes seos pulpahti.:
1 l lakkoja paseerattuna metalliverkkosiivilän läpi (Matti ei tykkää siemenistä, joten olin rakastava vaimo ja murjoin lakat soseeksi)
n. 0,5 dl sokeria
ripsaus maissitärkkelystä



Edit. No, ei ne nyt kuitenkaan ollut mitalikahvit, mutta kakku oli hyvää. 

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi ihanainen! Ja jes, nyt pääsen kommentoimaan, olisin mielellään jakanut kaikki ylistyssanat edellisessä blogissa ;)

    VastaaPoista
  2. Joo, huomasin, että tuollahan voi valita, että kaikki saa kommentoida. En edellisessä versiossa tajunnut sitä.

    VastaaPoista